با لامپ‌های ال ای دی سلامتی را به خانه خود بازگردانید

با لامپ‌های ال ای دی سلامتی را به خانه خود بازگردانید

لامپ‌های ال ای دی LED سلامتی را به خانه خود بازگردانید ، در اوایل دهه ۸۰ میلادی همان دهه ۶۰ در ایران  با تولید لامپ‌های فلورسنت فشرده، تحول عظیمی ‌در روشنایی ایجاد شد و به دلیل مصرف بسیار کمتر انرژی این لامپ‌ها نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، به «لامپ‌های کم‌مصرف» شهرت یافتند. اما محققان ثابت کرده‌اند که این لامپ‌ها دارای زیان‌هایی هستند که مصرف‌کنندگان برای حفظ سلامت خود باید آن‌ها را بشناسند. در این مطلب علاوه بر آشنایی با نکات ضروری با مزایای لامپ‌های LED نیز آشنا می‌شوید.
لامپ کم‌مصرف نوعی لامپ فلورسنت است که به دلیل برخورد الکترون‌ها، اتم‌های جیوه داخل آن برانگیخته می‌شوند و اشعه ماورای بنفش تولید می‌کنند. برخورد این اشعه نامرئی با لایه فسفر پوشش داده‌ شده روی سطح داخلی تیوپ، نور مرئی ایجاد می‌کند و با تغییر فسفر می‌توان نورهایی با رنگ‌های گوناگون مانند سبز، زرد، سفید، قرمز و آبی ایجاد کرد.
این نوع لامپ‎ها حدود ۸ برابر بیشتر از لامپ‎های رشته‎ای عمر می‎کنند و با توجه به عمر زیاد و مصرف کمی ‌که دارند، به‌ویژه برای مصرف‎کنندگانی که بیشتر از هزار کیلو وات ساعت در ماه مصرف می‎کنند، مقرون به صرفه‌ترند.

مضرات لامپ‌های کم‌مصرف
مطالعات ثابت کرده‌اند که نور لامپ‌های فلورسنت در طولانی مدت ممکن است موجب خستگی زودرس، افسردگی، از دست دادن تمرکز ذهنی، کاهش بازده کاری و افزایش تنش‌های روانی شود. سایر عوارض این لامپ‌ها عبارتند از:

  • ۱٫ کک و مک : لامپ‌های کم‌مصرف مهتابی اشعه‌های مضری دارند که باعث ایجاد کک و مک پوستی می‌شوند. از این رو باید تا حد امکان در برابر این نور قرار نگرفت و از کرم‌های ضدآفتاب برای محافظت از پوست استفاده کرد.
  • ۲٫ سرطان سینه : استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف در اواخر شب می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. نوری که از لامپ‌های فلورسنت فشرده منتشر می‌شود، بسیار شبیه به نور خورشید در هنگام روز است و می‌تواند روی تولید هورمون ملاتونین در بدن انسان تأثیر منفی داشته باشد. ملاتونین از بدن انسان در برابر برخی از انواع سرطان‌ها مانند سرطان پروستات و سینه محافظت می‌کند. استفاده از این لامپ‌ها با طول موج‌های آبی، در بین مردم رواج پیدا کرده است. قرار گرفتن در معرض این نورها که طول موج کوتاه‌تر دارند می‌تواند باعث توقف تولید هورمون ملاتونین شود. این در حالی است که اثر لامپ‌های قدیمی‌تر که نور زرد رنگ داشتند، در بروز این اختلال در بدن کم‌تر بود. نور آبی رنگ هم‌چنین میزان هوشیاری مردم را افزایش داده و ضربان قلب و دمای بدن آن‌ها را هم بیش‌تر می‌کند. متأسفانه بسیاری از مردم با تصور این که این لامپ‌ها کم مصرف هستند سعی می‌کنند از تعداد بیش‌تری از آن‌ها در محیط خانه خود بهره بگیرند که این عامل هم می‌تواند به افزایش آلودگی‌های نوری در خانه بیانجامد.
  • ۳٫ مواد سمی لامپ شکسته : این نوع لامپ‌ها از مواد سمی همچون جیوه تشکیل شده‌اند که عامل بسیاری از بیماری‌ها از جمله میگرن، از دست دادن تعادل و هوشیاری و موارد دیگری می‌شود. در ضمن اگر این لامپ‌ها بر روی خاک شکسته شود تا چند سال هیچ گیاه و درختی در آن منطقه قادر به رشد نیست.
  • ۴٫ آب مروارید : افرادی که در خانه و یا محل کارشان روزانه بیش از ۸ ساعت در معرض نور لامپ‌های فلورسنت قرار دارند، ۵ برابر بیشتر از افراد دیگر دچار آب مروارید می‌شوند.
    به همین دلایل است که برای استفاده از این لامپ‌ها استفاده از کرم‌های ضدآفتاب، محصور کردن نور لامپ با محفظه‌های مشبک، ترکیب با نور زرد معمولی، نصب در ارتفاع و یا مکان‌های مرطوب مانند گل‌خانه و حمام و استخر توصیه می‌شود.

 

 

مزایا و قابلیت های لامپ‌های ال ای دی

 

  • ۱٫ لامپ‌های ال ای دی LED به نسبت لامپ‌های دیگر به دلیل استفاده از تکنولوژی نیمه‌هادی که جریان الکتریسیته را بی واسطه به نور تبدیل می‌کنند، بازده به مراتب بیشتری دارند (لامپ‌های مهتابی ۲۰%، لامپ‌های کم‌مصرف ۲۵% و لامپ‌های ال ای دی بین ۴۵ تا ۵۰% بازده نوری دارند). اتلاف انرژی بسیار پایین این لامپ‌ها به طبع منجر به تولید کمتر گرما و مصرف کمتر برق می‌شود.
  • ۲٫ استفاده این لامپ‌ها در شرایط گوناگون محیطی به دلیل ولتاژ پایین میسر است، به طوری که به راحتی می‌توان از آن‌ها در محیط‌هایی مملو از گازهای قابل اشتعال و مناطق مرطوب و نمناک (حتی زیر آب، بدون خطر برق‌گرفتگی) استفاده کرد. (البته منظور لامپ LED مخصوص زیر آب میباشد) ­.
  • ۳٫ در لامپ‌های فیلمانی، مهتابی و کم‌مصرف فقط یک منبع تولید نور وجود دارد. چنان‌چه منبع نور دچار هرگونه ضایعه و آسیبی گردد، لامپ به طور کامل از کار می‌افتد. اما لامپ‌ LED در این شرایط هرچند نور کمتری تولید می‌کند، ولی کماکان به کار خود ادامه می‌دهد.
  • ۴٫ حجم بسیار کم و تحمل ضربه و لرزش از دیگر مزایای لامپ‌های LED است.
  • ۵٫ این لامپ‌ها نسبت به انواع دیگر، عمر بالایی دارند و در بدترین شرایط ۹۰۰۰ ساعت ( حدود ۱۲ ماه دائماً روشن) و در شرایط بسیار مناسب تا ۲۰۰۰۰ ساعت (۵ سال دائماً روشن) عمر می‌کنند. در حالی که یک لامپ ۱۰۰ واتی OSRAM، حداکثر ۱۰۰۰ ساعت عمر دارد
  • ۶٫ بزرگ‌ترین مزیت لامپ‌های ال ای دی امکان نصب آن‌ها به پنل سلول‌های خورشیدی است که به دلیل مصرف پایین و تکنولوژی بالای آن‌ها میسر شده است.
  • ۷٫ نور این لامپ‌ها تنها گونه‌ای از روشنایی است که می‌تواند در هر ثانیه نزدیک به ۱۰۰۰۰ بار روشن و خاموش شود و این ویژگی امکانات و انعطاف زیادی را به طراحان و پژوهشگران می‌دهد.
  • ۸٫تولید رنگ‌های قرمز، آبی، سبز، نارنجی، زرد، مادون قرمز و ماورای بنفش به صورت خالص و یکنواخت بدون فیلتر از قابلیت‌های منحصر به فرد این‌گونه لامپ‌هاست. رنگ مهتابی نیز با استفاده از تکنیک‌های خاصی تولید می‌شود.